Günün Sözü

"Sen ey tanrılar alevi ey eliziyum kızı Biz mabedine gideriz mest olmuş halde senin Adetin ayırdığı şeyler hep sihrinde gizlenir Daima kardeş olur insanlar gölgende senin Medeniyet insanlığa güneş gibi nur saçar Bilgimizin ışıkları karanlıkta yol açar Bu yol bizi mutluluğun kucağına götürür Neş’e ile bağlı dostluk insanlığı yürütür Kardeş olun ey insanlar bunu ister tanrımız Bu dünyada her şey geçer en son sana dost kalır İnsanlığa doğruluğa göğsünü aç korkmadan Hür doğmuştur insanoğlu hür yaşamak hakkıdır"

9 Temmuz 2014 Çarşamba

YAZIN ZAYIF KALMANIN SIRRI

ŞOK DİYETLERE SON!

Yazın kilosunu korumak isteyenler için şok diyetler yerine sağlıklı bir yöntem izlemelerini öneren Diyetisyen Deniz Berksoy, pratik bilgiler sunuyor.

Sebzeve meyveler kurtarıcı

Zayıflamanın en doğru yolu şok ve düşük kalorili diyetler yapmak yerine yeme düzeninde küçük ve kalıcı değişiklikler yaparak sağlıklı ve formda olmayı sağlamaktır. Bu noktada, sebze ve meyve tüketimi ayrı bir önem taşımaktadır.
Yağ oranı ve kalori değeri düşük, besin değeri yüksek sebze ve meyveler ile formda kalmayı sağlayabiliriz. Meyve ve sebzenin bol tüketimi ile bol bol vitamin, karoten, flavonoid ve antioksidan almış oluruz. Böylece, formda kalmanın yanında kronik hastalıklardan ve kanserden korunmuş oluruz. Ayrıca, bol sebze ve meyve tüketiminin anti-aging etkileri ile erken yaşlanmayı da önleyebiliriz.

Bol lifli tercihler

Bol lif içerikleri ile hem doygunluk verici özellikleri hem de antioksidan özellikleri artmaktadır. Sarı, turuncu, kırmızı sebze ve meyveleri dolabımızdan eksik etmemeliyiz. Sebzelerin bir porsiyonu ortalama 25-40 kalori, meyvelerin bir porsiyonu ortalama 35-70 kalori arasındadır. Günde ortalama 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketmeliyiz.
Doğru bir diyetin en önemli özelliği de acıktığınızı hissetmeden günü tamamlamanız olmalıdır. Karnımız guruldayarak günü geçirmek büyük ihtimal önümüzde koca bir porsiyon kebap veya makarnaile diyetin sonunu getirir. Bu sebeple doyduğumuzu hissetmek için sık sık ara öğün yapmalı ve özellikle lifli gıdalar olan sebze ve meyveleri tüketmeliyiz. Ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketmek için havuç, salatalık, biber ve turp gibi sebzeleri, elma, üzüm, incir ve turunçgilleri dolapta hazır bulundurabilirsiniz.

Ara öğün alternatifleri

• 125 ml probiyotik yoğurt içerisine 1 çorba kaşığı kuru üzüm

• 1 adet tam ceviz ve 1 çorba kaşığı altınçilek

• 1 orta boy elma veya 1 çay bardağı taze elma suyu

• Yarım muz ve 125 ml yarım yağlı keçi sütü

• 1 ince dilim ananas ve dövülmüş 1 adet tam ceviz

• 3 ince dilim karpuz veya 4 ince dilim kavun ve 1 kibrit kutusu az yağlı beyaz peynir

• 5 adet çilek, yarım kivi, yarım muz ve 1 ince dilim ananas ile meyve salatası

Mevsime göre sebze ve meyve seçenekleri

Enginar, havuç, bezelye, çağla, çilek, patlıcan, domates, bamya, erik, kiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun gibi sebze ve meyveleri bahar aylarında ve yazın bol bol tüketerek vitamin ve mineralden zengin beslenmiş oluruz. Atıştırmalık, bol kalorili tatlı, çikolata, kuruyemiş gibi tercihler yerine meyve ve sebze alternatifleri ile günlük kalori düzeyimiz yükselmediği gibi, aynı zamanda gün içerisinde aç kalmamış oluruz. Az ve sık beslenerek metabolizmamızı hareketlendirebilir ve kolay yağ kaybı sağlayabiliriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder