Günün Sözü

"Sen ey tanrılar alevi ey eliziyum kızı Biz mabedine gideriz mest olmuş halde senin Adetin ayırdığı şeyler hep sihrinde gizlenir Daima kardeş olur insanlar gölgende senin Medeniyet insanlığa güneş gibi nur saçar Bilgimizin ışıkları karanlıkta yol açar Bu yol bizi mutluluğun kucağına götürür Neş’e ile bağlı dostluk insanlığı yürütür Kardeş olun ey insanlar bunu ister tanrımız Bu dünyada her şey geçer en son sana dost kalır İnsanlığa doğruluğa göğsünü aç korkmadan Hür doğmuştur insanoğlu hür yaşamak hakkıdır"

17 Temmuz 2014 Perşembe

Çocukların Duygu Dilini Çözmek



Çocuk eğitimi yeryüzünün en ‘meşakkatli’ işi, en mübarek uğraşıdır. Hem büyük bir sabır hem de büyük bir ciddiyet gerektirir. Sevgi ve saygının birlikte büyütüldüğü, büyütülmesi gerektiği yüksek bir titizliktir. Bununla birlikte bir de çocukların duygu ve düşünce dilini çözmek gerekir. Çocuklarımızın davranış biçimleri konusunda eğitilebilmesi için ilk şart, çocukların duygu ve düşünce dilini çözebilmektedir.
Anne - babalar bazen kendi çocuklarında beğenmedikleri davranışları gözlemlerler. Çocuklarımızda var olan ve bizim beğenmediğimiz davranışların tamamına yakını, yine bizim hatalı uygulamalarımızdan kaynaklanıyor. Çocuk eğitimi için her şeyden önce, çocukların duygu ve düşünce dilini çözmek, bilmek ve anlamak gerekiyor.
Çocuklarımızdaki olumlu davranışları artırmanın muhakkak kabul edilen bazı basamakları olduğu açıktır. Ebeveynler çocuklarında beğendikleri olumlu davranışları pekiştirmek için, ilk adım olarak beğenilerini çocuklarına yansıtmalıdırlar. Zira anne - babanın övgüsü, çocuk için övgüye değer davranışından hareketle etkili bir davranış eğitimi verecektir. İkinci adım ise, ilk adımın devamıdır; ebeveyn hoşnutluğunu çocuklarına tensel olarak da yansıtmalıdırlar. Çocuğunuz, hoşuna giden doğru bir davranışta bulunduğunda, ona gülümseyebilir ya da sarılabilirsiniz. Olumlu davranışları artırmanın bir diğer yolu da, çocuğunuzun sevdiği bir işi yaparak onu ödüllendirmenizdir. Sözgelimi parka gitmek istiyorsa, birlikte parka gidebilirsiniz.
Ödüllendirme en etkili eğitimdir!
Ödüllendirme başlığı ile ilgili akılda tutulması gereken en önemli hakikat şudur; çocuklar ödüllendirildiklerinde başardıklarını anlayacaktırlar. Böylece çocuklar, kendi davranışları içerisinde övgüye değer bulunan hareketleri merkezinde davranışlarını pekiştireceklerdir. Ayrıca bilinmesi gerekir ki, çocuklarının olumlu davranışlarından hoşnutluklarını ifade etmek anne babaların da kendilerini iyi hissetmelerini sağlar, devamlı eleştirmek ve tehdit etmek anne ve babaların da kendilerini kötü hissetmelerini sebep olur.
Görmemeyi de öğrenin!
Anne babalar, çocuklarında hoşlarına giden davranışları hemen övmelidirler. Bunun tam tersine, olumsuz ya da istemediğiniz bir davranış sergilediklerinde, bu hareketlerini görmezden gelmelidirler. Çocuklarınıza sizin hoşunuza giden şeylerin ne olduğunu söylemeyi deneyin. Olumsuz davranışları her seferinde tutarlı biçimde görmezden gelin. Bu davranışı başkasının ödüllendirmesine izin vermeyin.
Olumsuz davranışlarıyla ilgi çektiklerinde çocuklar sıklıkla bu durumdan hoşnut olurlar.
Onlara dargın olduğunuz zaman bile aslında onlara ilgi göstermiş olursunuz bu nedenle yalnızca görmezden gelmeye çalışın. Bağırarak, vurarak, küserek de olsa ilgilenmek istenmeyen davranışları arttırır. Eğer onun televizyon izlemesini istemiyorsanız bu isteği duymazdan gelin, hiç pes etmeyin. Bunu televizyon izlemek için her ağladığında yapmalısınız.
Görmezden gelemiyorsanız bunu yapın!
Eğer ki çocuklarımızın olumsuz davranışlarını görmezden gelemiyorsak, davranışları artık ‘olumsuz’ nitelendirilmesinin dışında tehlikeli ve yıkıcı boyutlara ulaşmışsa o zaman ‘hayır’ demek zorunda kalabilirsiniz. Sürekli eleştiri bir süre sonra çocuk için anlamsızlaşır. Eğer ‘hayır’ sözünü çok sık duyarsa kulaklarını tıkamaya başlayacaktır. Bu nedenle ‘hayır’ demenizin çok önemli olduğuna karar verdikten sonra bunu söylemelisiniz. Anne babaların yerine getiremedikleri boş iddia yahut vaatler, bir süre sonra çocuk tarafından anne - babanın sözlerine inanmamak şeklinde anlaşılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder