
1. Yoğurt,
sütten daha kolay sindirilir.
Birçok
kişi laktoz intoleransı veya protein allerjisi nedeniyle sütü tolere
edememektedir. Mayalanma süreci, süte göre yoğurdu daha sindirilebilir hale
getirir. Yoğurdun laktoz miktarı markalar arasında değişmekle birlikte, genel
olarak, sütten daha az laktoz içerir ve bu nedenle sindirimi daha kolaydır.
2.
Yoğurt bağırsak sağlığı için yararlıdır ve probiyotikdir.
Hepimiz
bağırsaklarımızın sağlığı kadar sağlıklıyızdır. Yoğurt iki şekilde barsak
sağlığına destek sağlar. Bunlardan birincisi; yoğurt içerisindeki lactobacteria
ailesinden bakteriler, bağırsak dostu bakteri kültürleri olan probiyotikleri
içerir. Bu bakteriler, bağırsaklarda sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik
eder ve kansere karşı koruyuculuk sağlar. İkinci olarak ise; yoğurt kalsiyum
için iyi bir kaynaktır ve kalsiyum kolon kanseri için koruyucudur. Kalsiyum
aynı zamanda kanserojen safra asitlerini bağlar ve onların bağırsak duvarını
tahriş etmesini engeller. Kalsiyum alımı yüksek olan kişilerde, kolon kanseri
görülme oranları daha düşüktür.
3.
Yoğurt diğer besin öğelerinin vücuttaki yararlılığını arttırır.
Yoğurt
içerisindeki laktik asit kalsiyum ve B grubu vitaminlerinin bağırsaklardan
emilimini arttırır.
4.
Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çalışmalar
günde 2 su bardağı kadar yoğurt tüketen kişilerde bağışıklık sisteminin daha
güçlü olduğunu göstermektedir. Bu nedenle hastalıklara karşı vücut direncini
arttırmaktadır. Ayrıca deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda yoğurdun
anti-kanser etkiler gösterdiği bulunmuştur.
5.
Yoğurt bağırsak enfeksiyonlarından sonra iyileşmeye destek olur.
Bazı
viral ve alerjik gastrointestinal hastalıklar, sindirim sisteminde yaralara ve
özellikle laktozu sindirmeye yarayan laktaz üreten hücrelerin zarar görmesine neden
olur. Bu durum geçici olarak laktoz emilim bozukluğuna neden olur. Çocuklar
genellikle bir bağırsak enfeksiyonu sonrasında bir ya da iki ay sütü sindiremez
ve nedeni genellikle budur. Ancak yoğurt, genellikle bağırsaklar tarafından iyi
tolere edilir ve ishal için en iyi bilinen iyileştirici gıdadır. Özellikle
antibiyotik tedavisi sırasında yoğurt tüketimi, bağırsak dostu bakterileri
korumak açısından etkilidir. Çünkü antibiyotik tedavilerinde bağırsak dostu
bakterilerde zarar görür.
6.
Yoğurt kadınlarda maya enfeksiyonlarına azaltabilir.
Araştırmalar,
düzenli yoğurt tüketiminin, kadınlarda canlı ve aktif kültürler içeren vajinada
maya kolonilerinin miktarını ve vajinal mantar enfeksiyonlarının sıklığını
azalttığını göstermektedir.
7)
Yoğurt iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Yaklaşık
iki su bardağı yoğurt (360 gram) 450 mg kalsiyum içerir. Bu miktar çocukların
günlük ihtiyacının hemen hemen yarısını, yetişkinlerin ihtiyacının ise
%30-40’ını karşılar. Yoğurt içerisindeki aktif bakteriler, kalsiyum emilimini
arttırırlar. Bu nedenle, aynı miktarda kalsiyum içeren süte göre yoğurt daha
fazla kalsiyum emilimi sağlar.
8.
Yoğurt mükemmel bir protein kaynağıdır.
Yaklaşık
iki su bardağı yoğurt (360 gram) 11 gram civarında protein sağlar ve bu günlük
ihtiyacın önemli bir kısmını karşılar. Yoğurt içerisindeki proteinlerin
sindirimi daha kolaydır. Çünkü proteinlerin bir kısmı bakteriler tarafından ön
sindirime uğramış haldedir.
9.
Yoğurt kolesterolü düşürebilir.
Birkaç
çalışmada yoğurdun kan kolesterol seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir. Yoğurt
içerisinde bulunan canlı bakterilerin, kolesterolü ve safra asitlerini
bağlayarak bu etkiyi yarattığı düşünülmektedir.
10.
Yoğurt her yaş için iyi bir seçenektir.
Yoğurt
her yaş için uygun bir seçenektir. Özellikle bağırsak emilimi sorunu olan
çocuklar için sindirimi daha kolaydır ve laktik asit bakterileri içermesi
nedeniyle mineral emilimini arttırır. Ayrıca yoğurt tüketen toplumların daha
uzun ömürlü oldukları görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder